Om Pussel

Vem uppfann pusslet?

Ordet pussel kommer av engelskans ”puzzle” som betyder förbrylla. Den egentliga termen för denna typ av pussel är ”jigsaw puzzle”, vilket visar på vilket sätt bitarna skars ut i invecklade mönster – ”jigsaw” betyder figursåg. Ett känt pusselmärke är Wasgij som är "jigsaw" bakvänt!

De första pusslen var dock inte i första hand avsedda att förbrylla utan att förkovra. Engelsmannen John Spilsbury brukar räknas som pusslets fader, eller åtminstone som den som gjorde pusslen kommersiella. Han klistrade en karta på en bit trä och sågade ut varje land noggrant. Pussel av denna typ användes sedan i skolor till att lära ut geografi med. Idén överfördes till andra pedagogiska områden som bokstäver, biologi och historia.

Från att ha börjat som nytta blev pusslen också nöje under andra halvan av 1800-talet. De spred sig även till vuxna och slog igenom på allvar omkring år 1900. Den tidens vuxenpussel innehöll inte lika många bitar som idag men var ändå en utmaning. Bitarna saknade ofta låsning, de var utskurna längs gränserna mellan färgade ytor och det var inte alltid det fanns någon bild av motivet på kartongen.


VÄRLDENS STÖRSTA PUSSEL

På fem timmar...
Lyckades 15 000 deltagarna att sätta ihop 1 141 800 bitar för att skapa världens största pussel!
2008 hoppades staden Ravenburg att hamna i Guinness rekordbok...Tyvärr så gjorde man inte detta!
 
Ett lyckat pr-knep – eller bara ett stort intresse för att lägga pussel?
Den frågan kan man ställa sig efter att pusseltillverkaren med samma namn som staden Ravensburg lät 15 000 invånare att hjälpa till att slå världsrekord och skapade ett pussel på 600 kvadratmeter – vilket är ungefär lika stort som stadens torg!

Vem har då Världsrekordet?
University of Economics Ho Chi Minh City

Pusslet med flest bitar bestod av 551 232 stycken och avslutades med en övergripande mätning av 14,85 x 23,20 metar av       1 600 studenter vid University of Economics i Ho Chi Minh City (Vietnam), på Phu Tho-stadion i Ho Chi Minh City, Vietnam, den 24 september 2011.
Pusslet avbildade en lotusblomma med sex kronblad i symbolisk framställning av de sex kunskapsområden som planeras av Mindmap-metoden.
Det tog eleverna 17 timmar att först bryta upp de 3 132 paketen, som var och en innehöll 176 bitar, i vilka pusslet hade delats upp och sedan monterade dem igen för att skapa pusslet.


 

VÄRLDENS STÖRSTA SAMLING AV PUSSEL!

Puzzle Mansion är ett museum i Tagaytay, Cavite, Filippinerna har en samling av pussel som är erkänd som den största i världen enligt Guinness.
I oktober 2014 rapporterades att museet hade cirka 1 500 pussel.